Μια υπόθεση με πολλούς πρωταγωνιστές

Τίποτα δεν τελείωσε αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η ιδεολογία της τρομοκρατίας, μια άλλη μάχη που μαίνεται πέρα από κάθε στρατιωτικό όρο.

Ισλαμικό Κράτος, μία υπόθεση με πολλούς πρωταγωνιστές, ο καθένας εκ των οποίων ακολουθεί τη δική του στρατηγική. Πολεμικά αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές για να εμποδίσουν την οχηματοπομπή με επιβάτες τζιχαντιστές και οικογένειές τους να φθάσουν στο προπύργιό τους στην ανατολική Συρία. Η διαδικασία μεταφοράς τους με τα λεωφορεία είχε προσυμφωνηθεί με τη Χεζμπολάχ, κάτι, όμως, που δεν άρεσε στον συνασπισμό. Οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον. «Ανοίξαμε έναν κρατήρα στον δρόμο και καταστρέψαμε μια μικρή γέφυρα για να εμποδίσουμε αυτήν την οχηματοπομπή να μετακινηθεί περαιτέρω ανατολικά», είπε ο Ντίλον σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι δεσμευμένοι από αυτές τις συμφωνίες, σε μια προφανή αναφορά στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Σύμφωνα με το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων, θα τους βομβαρδίζουμε αν είμαστε σε θέση να το κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως άμεσα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την οχηματοπομπή θα πραγματοποιηθούν μόνο αν καταστεί εφικτός ο διαχωρισμός τζιχαντιστών και αμάχων. Σημειώνεται πως, με βάση τη συμφωνία, οι τζιχαντιστές παρέδωσαν τον θύλακά τους στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας και αποχώρησαν για την ανατολική Συρία.

O ρόλος της Χεζμπολάχ
Η σιιτική Χεζμπολάχ, που ως γνωστόν υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στον αγώνα κατά σουνιτών μαχητών στα σύνορα, στέλνοντας στο μέτωπο χιλιάδες μαχητές για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Άσαντ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασραλάχ, διευκρίνισε πάντως ότι η οργάνωση είχε δεχθεί την αποχώρηση του ΙΚ εν μέρει για να μάθει τι έγινε με εννιά Λιβανέζους στρατιωτικούς που κρατούνταν ως όμηροι από το ΙΚ από το 2014. Είπε ακόμη ότι το Ισλαμικό Κράτος θα παραδώσει ένα μέλος της Χεζμπολάχ που κρατούσε, καθώς και τις σορούς μελών της Χεζμπολάχ και ενός Ιρανού, μαχητές που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Συρία. Η συνοριακή μάχη έχει τελειώσει με «την πλήρη απελευθέρωση λιβανικής γης και την ασφάλιση των συνόρων με τη Συρία», είπε ακόμη.

«Ο στρατός νίκησε»
Ο πρόεδρος του Λιβάνου και ο αρχηγός των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων πήραν τη σκυτάλη μιλώντας για «νίκη» που κατήγαγαν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. «Ανακοινώνουμε τη νίκη του Λιβάνου εναντίον της τρομοκρατίας και αφιερώνω αυτήν τη νίκη σε όλους τους Λιβανέζους, οι οποίοι μπορούν να είναι υπερήφανοι για τον στρατό τους», είπε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν στα μέσα της εβδομάδας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο προεδρικό μέγαρο στην Μπααμπντά, στην ανατολική Βηρυτό. «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν (…), ο στρατός νίκησε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ζοζέφ Αούν.

Επικρίσεις και σε Λίβανο και Ιράκ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που έγινε με το Ισλαμικό Κράτος προκάλεσε την οργή των Ιρακινών με τον πρωθυπουργό τους να δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για την «απαράδεκτη» παρουσία τζιχαντιστών στα σύνορά του. Η συμφωνία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις και στον Λίβανο, όπου πολλοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ αναχωρούν με «κλιματιζόμενα λεωφορεία», ενώ είναι ύποπτοι ότι εκτέλεσαν οκτώ Λιβανέζους στρατιώτες που είχαν απαχθεί το 2014 από την οργάνωση αυτή. Τα λείψανα των στρατιωτών αυτών βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες κοντά στη ζώνη των μαχών ανάμεσα στον στρατό και το ΙΚ.

Ζωσμένοι με εκρηκτικά… μέχρι τέλους
Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι το γεγονός ότι η αντίσταση των τζιχαντιστών ήταν έντονη. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή στην πόλη Ταλ Αφάρ, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ιράκ – Συρίας, όπου οι Κούρδοι Πεσμεργκά, που συμμετείχαν στην τελική εκστρατεία ανακατάληψης, αντιμετώπισαν τζιχαντιστές αποφασισμένους για όλα. Σε δηλώσεις του στην κάμερα του Euronews, από το σημείο της σθεναρής αντίστασης, ο ταξίαρχος Καμίλ Χάρκι προχώρησε σε μια μαρτυρία: «Δεν παραδίνονται. Τους συλλαμβάνουμε, πολλοί από αυτούς φορούν ζώνες με εκρηκτικά. Κάποιους τους συλλαμβάνουμε, κάποιους τους σκοτώνουμε. Πάνω από τριάντα σκοτώθηκαν εδώ», είπε. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τακτική πολλών μελών του ISIS είναι να πυροδοτούν τα εκρηκτικά που φέρουν πάνω τους τη στιγμή που συλλαμβάνονται.

Ο πόλεμος σε ιδεολογικό επίπεδο
Τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως τέλος του μαρτυρίου όσο η τρομοκρατία παραμένει στην ανθρώπινη σκέψη. Όπως εύστοχα είπε ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης την Τετάρτη απευθυνόμενος στους Πρέσβεις της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η ISIS πρέπει να νικηθεί όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και στο ιδεολογικό πεδίο μάχης: «Πρέπει να νικήσουμε την ιδεολογία της τρομοκρατίας, της πολιτιστικής καταστροφής και της μισαλλοδοξίας […] Εάν η συμφιλίωση δεν ριζώσει, ο κίνδυνος περισσότερης αιματοχυσίας θα είναι υψηλός.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη Σημερινή της Κυριακής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s