Γερμανία: Μέρκελ δείχνουν όλα

 

Το πραγματικό μέγεθος των αναποφάσιστων σκιαγραφούν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ένα περίπου μήνα πριν από τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σπάζουν ρεκόρ, καθώς βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά ένα ασφαλές προβάδισμα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το CDU έναντι του Μάρτιν Σουλτς και του SPD, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το οποίο είναι τόσο μεγάλο που ενδέχεται να επιφέρει ολοκληρωτική αλλαγή στο αποτέλεσμα. Ανέρχεται στο 46% και είναι το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας. Από την άλλη, το 45% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη κριθεί.

Όλα δείχνουν Μέρκελ
H Μέρκελ και το CDU, στη δημοσκόπηση του Allensbach Institute που δημοσιεύτηκε στη FAZ, καταλαμβάνουν το 39,5% των ψήφων, ενώ το SPD είναι πίσω 15 ποσοστιαίες μονάδες, στο 24,5%. Δύσκολα είναι τα πράματα για τον Σουλτς, αφού η αποδοχή του από το κόμμα του παρουσιάζει πτώση, καθώς πλέον φτάνει μόλις το 51%, ενώ της Μέρκελ ξεπερνά το 80%. Ο υποψήφιος, επιθυμώντας να μεγαλώσει τις πιθανότητες εκλογής του, έκανε στροφή προς το προοδευτικό και αριστερό τμήμα της κοινωνίας και ειδικά τους ψηφοφόρους των Πράσινων και της Αριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η θέση που διατύπωσε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Trier, όπου τάχθηκε εναντίον της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας, αλλά και υπέρ της απομάκρυνσης των πυρηνικών κεφαλών που διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας του. «Ο Trump επιθυμεί τον πυρηνικό εξοπλισμό. Εμείς είμαστε αντίθετοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ως καγκελάριος, θα επιβάλω στη Γερμανία να απομακρύνει τις πυρηνικές κεφαλές που υπάρχουν σήμερα εδώ», είπε.

Μιλούν οι αριθμοί
Λίγες εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και το αισθητά αποδυναμωμένο σε σχέση με τις αρχές του χρόνου Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ενισχύεται οριακά συγκεντρώνοντας το 24% (+1%) στην πρόθεση ψήφου, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει το Ινστιτούτο Forsa τους τελευταίους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου που δημοσιεύουν το περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό κανάλι RTL, στον αντίποδα Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) χάνουν μια μονάδα και λαμβάνουν πλέον 38%, συνεχίζοντας όμως να διατηρούν ένα σαφές προβάδισμα 14 μονάδων έναντι των βασικών συνδιεκδικητών της καγκελαρίας.
Μια μονάδα κερδίζει και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αποσπά το 9% και είναι το καλύτερο ποσοστό του ξενοφοβικού κόμματος από τον Απρίλιο. Επίσης στο 9% βρίσκεται και η Αριστερά (Die Linke), ενώ στο 8% οι Φιλελεύθεροι (FDP). Μια μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Grüne), που με 7% θα ήταν το μικρότερο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην επόμενη γερμανική Βουλή. Λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 5%, ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν με 24%.

Σαφές προβάδισμα 27 μονάδων
Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι μεταβολές στα προσωπικά ποσοστά των δυο βασικών υποψηφίων Άγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς είναι πολύ μικρές. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει μόλις 23%, ενώ η πρόεδρος του CDU 50%. Η νυν καγκελάριος διατηρεί έτσι ένα σαφές προβάδισμα που κυμαίνεται αυτήν την εβδομάδα στις 27 μονάδες.
Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών πολιτών, πάντως, και συγκεκριμένα το 76% πιστεύουν ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί και πως το SPD δεν μπορεί να τις κερδίσει. Μόλις το 19% εκτιμούν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και να αναδειχθούν πρώτο κόμμα.
Την ίδια ώρα το 25% των ερωτηθέντων επιθυμούν τη συνέχιση του νυν μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD. Μάλιστα υπέρ της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων τάσσεται το 38% των οπαδών της Χριστιανικής Ένωσης και το 33% των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών. Μικρότερο είναι το ποσοστό των Γερμανών που θα ήθελαν να συγκυβερνήσουν τα χριστιανικά κόμματα και πάλι με τους Φιλελεύθερους, όπως μεταξύ του 2009 και 2013.

Η κόντρα με Τουρκία κυριάρχησε
Σαν βραδυφλεγής βόμβα έσκασε η παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τη δήλωση προς τους συμπατριώτες του που έχουν τη γερμανική υπηκοότητα να μην ψηφίσουν τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ούτε τους Πράσινους, κάνοντας λόγο για εχθρούς της Τουρκίας.
Να σταματήσει να αναμειγνύεται στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ερντογάν ο Σουλτς, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τρίερ. Σε ίδιους τόνους ήταν και η επικριτική δήλωση της Άγκελα Μέρκελ κατά του Τούρκου Προέδρου.
Βέβαια, όπως εύστοχα ανέφερε στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή «Όλα στο Φως» ο Διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας, δύο μεγάλες δυνάμεις δεν αφήνουν ένα κεφάλαιο να επηρεάσει σαν ντόμινο άλλα που «συμφέρουν». Όπως ανέφερε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, μια νέα μέθοδος που ακολουθείται στη σύγχρονη εποχή από τα κράτη είναι το να διαμερισματοποιούν τις σχέσεις τους. Έτσι, παρόλο που σε κάποιους τομείς έχουν προβλήματα, εκεί που επωφελούνται διατηρούν καλό το κλίμα.

Λίγη παραπάνω εξουσία
Η σημαντικότητα των εκλογών αυτών συνδέεται άρρηκτα με την Ε.Ε. και το «αντίο» της Βρετανίας, μιας υπερδύναμης που πλέον αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο στο Βερολίνο να εδραιώσει την ισχύ του.
Όπως όλα δείχνουν, με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αυτή η ενίσχυση θα συσσωρευτεί (ακόμη περισσότερο) γύρω από την Άγκελα Μέρκελ.
Βέβαια δεν πρέπει να υποβαθμίζει κανείς την εμφάνιση του Εμανουέλ Μακρόν στο σκηνικό. Μια εμφάνιση αρκετά δυναμική, η οποία, όπως λένε οι ειδικοί, έχει σκοπό να κλέψει λίγη από την αίγλη που άφησε πίσω της η Βρετανία.
Κι όλ’ αυτά σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν και την Κύπρο, με κυριότερη αυτήν της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη Σημερινή της Κυριακής

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s