To πιο ανεπιθύμητο πλοίο της Ευρώπης

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «DEFEND EUROPE», ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΟΝΟΝ «ΚΛΕΙΣΤΑ» ΛΙΜΑΝΙΑ
Καγιάκ, ιστιοφόρα και φουσκωτές λέμβοι φώναξαν κατά του εθνικιστικού κινήματος την ώρα που η ιταλική Κυβέρνηση διερευνά παράνομη μεταφορά μεταναστών στην Ευρώπη από μέλη ΜΚΟ

Ένα καράβι που θέλησε να στείλει μηνύματα μίσους, κατάφερε, αντ’ αυτού, όχι μόνο να επαναφέρει τη μεταναστευτική κρίση στην επικαιρότητα, αλλά και να δείξει πως οι Ευρωπαίοι ενώνουν δυνάμεις κατά του εξτρεμισμού.
Το πλοίο C-STAR έχει αγοραστεί από την ακροδεξιά πρωτοβουλία «Defend Europe» (Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη), με στόχο να εμποδίσει τη διέλευση πλοίων με πρόσφυγες, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και να τους απωθεί πίσω εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.
Πίσω από την επιχείρηση με όνομα «Defend Europe» βρίσκεται το ευρωπαϊκό δίκτυο Generation Identitaire (GI) και κυρίως τα παρακλάδια του στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Ούτε οι ίδιοι, ωστόσο, δεν κατάφεραν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, αφού σε μια προσπάθειά τους να ελλιμενιστούν στην Κύπρο κατηγορήθηκαν από το ψευδοκράτος, καθώς διαπιστώθηκε πως μετέφεραν παράνομα 20 ανθρώπους από τη Σρι Λάνκα με πλαστά έγγραφα και μάλιστα με κάποιους από αυτούς να δηλώνουν πως τους ζητήθηκε να πληρώσουν 10.000 ευρώ στους ακροδεξιούς, προκειμένου να τους μεταφέρουν παράτυπα στην Ιταλία.

Κλειστό για τους ρατσιστές

Μετά την Κύπρο ταξίδεψαν ανοιχτά της Κρήτης, αφού πρώτα επιδίωξαν να αγκυροβολήσουν ανεπιτυχώς στο ιταλικό λιμάνι της Κατάνια. Κι αυτό, γιατί ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως το σκάφος είναι ανεπιθύμητο. Στο λιμάνι της Κατάνια διαδήλωσαν πολίτες με κεντρικό σύνθημα «Closed for racists» («Κλειστό για τους ρατσιστές»), με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Περίπου 20 πλεούμενα, καγιάκ, ιστιοφόρα και φουσκωτές λέμβοι έπλευσαν στο λιμάνι, ζητώντας από τις Αρχές να εμποδίσουν την πρόσβαση του πλοίου. «Με δεκάδες βάρκες βρεθήκαμε σήμερα στη θάλασσα και συμβολικά αποκλείσαμε το λιμάνι της Κατάνια, εμποδίζοντας την πρόσβαση σ’ αυτό, του πλοίου C-Star. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο κάναμε έκκληση τόσο στη λιμνενική Αρχή όσο και στον υπουργό και τον δήμαρχο της πόλης να κλείσουν το λιμάνι γι’ αυτό το πλοίο», επισήμανε ένας ακτιβιστής.

«Ο φασισμός δεν περνάει»
Το πλοίο του ακροδεξιού κινήματος «Defend Europe» βρέθηκε σε πορεία αναχώρησης ως «ανεπιθύμητο» από την Κρήτη μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον ενδεχόμενο ελλιμενισμό του στην Ιεράπετρα.
Το πλοίο παρέμεινε για περίπου 36 ώρες στα ανοιχτά της Κρήτης, κοντά στη νήσο Κουφονήσι, επικαλούμενο βλάβη. Προηγήθηκε στην Ιεράπετρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, με τις λιμενικές Αρχές να δέχονται βροχή από αιτήματα όπως μην επιτρέψει τον ελλιμενισμό του.
Η δήλωση του δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη λέει από μόνη της πολλά: «Δεν βλέπω να υπάρχει πρόθεση ούτε από τους ίδιους τους επιβαίνοντες να θέλουν να έρθουν πλέον στην περιοχή μας, στον τόπο όπου έχουμε δείξει ότι ο φασισμός δεν περνάει, έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας και τη φιλοξενία μας στους 700 μετανάστες που βοηθήσαμε να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια για τις μέρες που βρέθηκαν στην Ιεράπετρα πριν από καιρό. Η επικοινωνία μου με τις Αρχές και το Υπουργείο ήταν άμεση και η Ιεράπετρα απάντησε και με τις διαδηλώσεις χθες, αλλά και με το μήνυμα που έστειλα μέσω των Αρχών στο συγκεκριμένο πλοίο».

Διακινητές παράνομων μεταναστών πίσω από ΜΚΟ
Εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα προέκυψαν, εξάλλου, μέσα από μεγάλη έρευνα για πιθανή υποβοήθηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ιταλία που με ιδιαίτερη προσοχή πραγματοποιείτο από την ιταλική Κυβέρνηση. Ειδικότερα, η Ιταλία άνοιξε κύκλο ερευνών γύρω από τη σχέση που ενδέχεται να έχουν άτομα που εργάζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με διακινητές παράνομων μεταναστών από την Αφρική προς τις ακτές της χώρας.
Η Αστυνομία και οι λιμενικές Αρχές της Ιταλίας εκτέλεσαν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα διάταγμα κατάσχεσης πλοίου που φέρει ολλανδική σημαία και ανήκει στη γερμανική ΜΚΟ “Jugend Rettet” (“Η νεολαία σώζει”). Σημειώνεται ότι η “Jugend Rettet”, μια από τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και τους μεταφέρουν στην Ευρώπη, αρνήθηκε να υπογράψει τον νέο κώδικα δεοντολογίας στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλοντας να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχον πριν αυτή ξεφύγει, ανέφερε ότι, όσες ΜΚΟ αρνηθούν να υπογράψουν τον εν λόγο κώδικα, δεν είναι σίγουρον ότι θα έχουν πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια.
“Το Γραφείο του Εισαγγελέα διεξάγει έρευνες σχετικά με πιθανή συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων, όχι ως οργανισμών, αλλά ως φυσικών προσώπων, που ανήκουν στις ΜΚΟ”, ξεκαθάρισε, ωστόσο, το γραφείο της ιταλικής Εισαγγελίας.

Με βάρκα την ελπίδα
Η ενδεχόμενη συμμετοχή προσώπων ΜΚΟ σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες φαίνεται πως θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βλέπουν τους αριθμούς στις λίστες αφίξεων μεταναστών να μεγαλώνουν. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, περισσότεροι από 111.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά της θαλάσσιας οδού από την 1ην Ιανουαρίου, εκ των οποίων οι 93.500 στην Ιταλία. Η μαύρη λίστα των ανθρώπων που δεν κατάφεραν να βρουν στεριά είναι και η πιο λυπηρή πλευρά της ιστορίας, με περισσότερους από 2.360 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, επιχειρώντας τον διάπλου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s