Αμερικάνικο ΣΤΟΠ στη Βόρειο Κορέα

Το τολμηρό και συνάμα συντηρητικό μυαλό του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρήκε εμπόδιο το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών, που έσπευσε περί τα μέσα της εβδομάδας να διορθώσει διαρροές σε σχέση με τις προθέσεις του Πλανητάρχη ως προς την πολιτική κατά της Βορείου Κορέας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος για έναν “πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα” εάν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει τις προσπάθειες να πλήξει την Αμερική με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές», ήταν η δήλωση που έκανε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ανάβοντας νέες φωτιές. «Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε: “Δεν θα τους επιτρέψω να αποκτήσουν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που θα φέρει πυρηνική κεφαλή προκειμένου να πλήξουν την Αμερική”», σημείωσε περαιτέρω ο Γκράχαμ.
Στις δηλώσεις του στο δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο NBC τόνισε πως αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση και, πηγαίνοντας ένας βήμα παρά πέρα, ο Γκράχαμ έκανε λόγο για σενάριο στρατιωτικής δράσης, που προβλέπει την καταστροφή του βορειοκορεάτικου προγράμματος και την ίδια τη Βόρεια Κορέα.
H δύναμη το λόγου και μιας δήλωσης σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης αποδεικνύεται περίτρανα σε αυτήν την περίπτωση. Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή έκαναν τον γύρο του κόσμου, πράμα καθόλου παράξενο, αφού ο ίδιος προειδοποίησε ότι «θα ξεσπάσει πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα με αφορμή το βαλλιστικό της πρόγραμμα εάν συνεχίσουν να προσπαθούν να πλήξουν την Αμερική με έναν ICBM».

Προσωρινή ανακωχή
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, εκφράζοντας την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη Βόρειο Κορέα, υπό τον όρο ότι η Πιονγκγιάνγκ θα δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα. Ειδικότερα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα, ούτε την αποστολή στρατού «βόρεια του 38ου παράλληλου», του σημείου που χωρίζει τη Βόρειο και τη Νότια Κορέα, ωστόσο διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν την κατοχή επικίνδυνων όπλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Στην αντεπίθεση ο Λευκός Οίκος
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η διάθεση των ΗΠΑ για διάλογο διαφάνηκε επί εποχής του τέως Προέδρου της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ χάραξε νέο δρόμο, για πολλούς πιο επικίνδυνο. Τρανή απόδειξη η απαγόρευση ταξιδιών στη Βόρειο Κορέα που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται ήδη εκεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ακολούθησε των δηλώσεων Τίλερσον, η απαγόρευση ταξιδιού στη Βόρειο Κορέα από Αμερικανούς υπηκόους θα εφαρμοστεί προς τα τέλη της εβδομάδας, και δη την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να καταθέσουν αίτηση για εξαίρεση από την εν λόγω απαγόρευση, προκειμένου να συνεχίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους.
Με δεδομένα τα ως άνω, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως η ιστορία αυτή (αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Πιονγκγιάνγκ) δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί γρήγορα, ίσως και ποτέ. Ειδικά σήμερα που η αμερικανική εξωτερική πολιτική λεκτικά τουλάχιστον είναι πιο επιθετική, κάτι που φαίνεται και από μια σειρά πρωτοφανών δεδομένων. Άλλωστε, η εφαρμογή της προαναφερθείσας απαγόρευσης θα καταστήσει τη Βόρειο Κορέα τη μόνη χώρα στην οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν Αμερικανοί, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν ήταν καλές, πόσω μάλλον σήμερα, που στα ηνία Αμερικής και Βορείου Κορέας υπάρχουν δύο πολύ επιθετικοί ηγέτες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s