ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Tο σκηνικό που δημιουργείται στην περιοχή αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, δεν αποκλείεται ακόμη και μια σύρραξη.

H εβδομάδα που πέρασε, επανέφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα γύρω από έναν από τους πιο συμβολικούς χώρους στον κόσμο και τον τρίτο πιο ιερό του Ισλάμ, την Πλατεία των Τεμενών. Οι εξελίξεις ήταν τόσο ραγδαίες, που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε σε έκτακτη Συνεδρίαση για να συζητήσει τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την -προσωρινή- εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Πυκνώνουν τα σύννεφα

Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για το Τελ-Αβίβ, αφού, σαφώς, οι πιέσεις μετά την αναζωπύρωση της βίας που ακολούθησε την εγκατάσταση των νέων μέτρων ασφαλείας είναι ισχυρές.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη μετά το θανατηφόρο περιστατικό της περασμένης Κυριακής. Το προσωπικό της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιορδανία, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας φρουρός ασφαλείας που συμμετείχε στο επεισόδιο πυροβολισμού όπου σκοτώθηκαν δύο Ιορδανοί την Κυριακή, επέστρεψε στο Ισραήλ από το Αμμάν μετά από μια “συνεννόηση”. Ωστόσο, πίσω από το θλιβερό αυτό γεγονός υπάρχει και ένα πολιτικό σκηνικό: Το επεισόδιο επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις των χωρών, αφού η Ιορδανία ήθελε να ανακρίνει τον φρουρό αλλά το Ισραήλ είπε ότι είχε διπλωματική ασυλία και πρέπει να επαναπατρισθεί.

Έρχονται κι άλλα μέτρα ασφαλείας

Μπορεί να επιδίωξε να κατευνάσει τα πνεύματα με την αφαίρεση των ανιχνευτών μετάλλου από τις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών, αλλά επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας δημιούργησαν εκ νέου πολιτική ένταση.
Ο λόγος για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο πληροφορίες θέλουν να τοποθετεί σύστημα αναγνώρισης προσώπου στη θέση των μηχανών ανίχνευσης μετάλλων που αφαίρεσε. Η προηγμένη τεχνολογία, που θα επιτρέπει την αναγνώριση του προσώπου και τον εντοπισμό των όπλων και εκρηκτικών που κρύβονται, αναμένεται να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται εντός 6 μηνών και ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί για το σύστημα είναι 100 εκατομμύρια ισραηλινά σεκέλ.

Άνοιξε μέτωπο και με Τουρκία

Σαν ντόμινο, η ένταση στην Πλατεία των Τεμενών προκάλεσε διπλωματικό πονοκέφαλο για το Τελ-Αβίβ και με την Άγκυρα.
Οι ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας πέρασαν ανεπιστρεπτί, ήταν η απάντηση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους μουσουλμάνους να επισκεφθούν το τέμενος αλ-Ακσά στα Ιεροσόλυμα. “Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας είναι εντελώς άτοπες, αβάσιμες και διαστρεβλωμένες”, ανέφερε το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η Ιερουσαλήμ. Το Τελ-Αβίβ έστειλε το μήνυμα στον Ερντογάν πως “σε αντίθεση με το δικό σου παρελθόν, η Κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ αποτελεί τον θεματοφύλακα της ασφάλειας όλων των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και σέβεται τα δικαιώματά τους. Αυτοί που μένουν σε γυάλινα παλάτια, ας μην πετάνε πέτρες στους γείτονές τους”.
Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στους κατοίκους της βορείου Κύπρου -όπως αναφέρεται- ή τους Κούρδους, δήλωσε εξάλλου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και πως “ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να δώσει συμβουλές στο Ισραήλ”.

«Μια μάχη που συμφέρει την Κύπρο»

“Θεόσταλτο δώρο” για τον Ελληνισμό της Κύπρου είναι πρωτίστως η ρήξη Ισραήλ-Τουρκίας και δευτερευόντως τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μας, εκτίμησε η Διεθνολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου. Η κ. Σταύρου, μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο, είπε πως η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας ήταν εφήμερη και ως εκ τούτου δεν θα αναβιώσει ο άξονας Τελ-Αβίβ- Άγκυρας (σ.σ. στα ενεργειακά) “ενόσω οι Τούρκοι θέλουν να παριστάνουν τους αυτόκλητους προστάτες όλων των μουσουλμάνων της περιοχής”. Το ρήγμα θα διευρύνεται, είπε χαρακτηριστικά.

Το στάτους κβο και ο φόβος της Παλαιστίνης

Η Αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε περί τα τέλη της εβδομάδας ότι οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στο τζαμί αλ-Ακσά στην Πλατεία των Τεμενών για την προσευχή, αφού οι ισραηλινές Αρχές απέσυραν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, το ρήγμα είναι πιο βαθύ απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν την κίνηση του Ισραήλ ως προσπάθεια επέκτασης του ελέγχου επί του ιερού τόπου και ως διατάραξη του στάτους κβο. Πάντως, όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργείται στην περιοχή αυτή προκαλεί ανησυχία καθώς σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου δεν αποκλείεται ακόμη και μια σύρραξη. Εξάλλου, πίσω από την υπόθεση Πλατεία Τεμενών βρίσκεται το θρησκευτικό στοιχείο για το οποίο χύθηκε αίμα, ουκ ολίγες φορές.

To δημοσίευμα πρωτοδημοσιεύτηκε στη Σημερινή της Κυριακής 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s