H ένταση στη Βενεζουέλα και η συνέντευξη που μου έδωσε ο επιτετραμμένος

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές όψεις για το ίδιο ζήτημα. Δημοκράτης ή δικτάτορας ο Μαδούρο; Ο ξένος Τύπος τον παρουσιάζει ως έναν ηγέτη που δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες του και που βλέπει απαθής την οικονομία της χώρας του να συνεχίζει την κατρακύλα

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κι αυτήν την εβδομάδα κατά του σχεδίου του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο,  που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος. Οι δυνάμεις ασφαλείας τούς σταμάτησαν με τη χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνα, ενώ διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρής ηλικίας, απάντησαν με αντικείμενα και βόμβες μολότοφ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Σαν Κριστομπάλ, στα σύνορα με την Κολομβία. Οι διαδηλώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι και οι πρώτες μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης την περασμένη Κυριακή να «ενισχυθεί» το κίνημα αμφισβήτησης ενάντια στον Μαδούρο, προκειμένου να τον εμποδίσουν στο έργο της συνταγματικής συνέλευσης που έχει συστήσει. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, που συνεχίζεται το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μαδούρο, το οποίο ξέσπασε την 1η Απριλίου, 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χίλιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της εισαγγελίας, ενώ έχουν συλληφθεί σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

«Ψέματα τα όσα βλέπετε στα ΜΜΕ»

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτήν που βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες μας, παρουσίασε ο Επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Κύπρο, Ραφαέλ Πιρέλα Βιγιαλόμπος, λέγοντας, μάλιστα, ότι πολλές από τις ειδήσεις που βγαίνουν προς τα έξω είναι ψευδείς.  «Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, σχεδόν όλες οι ειδήσεις που έβγαιναν προς τα έξω ήταν ενάντια στην Κυβέρνηση και μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν αντικειμενική», ανέφερε ο Επιτετραμμένος. Ο ίδιος, μάλιστα, διέψευσε την πληροφορία που ήθελε τον Μαδούρο να ετοιμάζει βαλίτσες και να επιχειρεί να διαφύγει σε άλλη χώρα για να ζητήσει άσυλο, μια είδηση που τότε είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο κ. Βιγιαλόμπος ανέφερε,  παράλληλα, πως η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι κάνει ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά, αντ’ αυτού κάνει το ακριβώς αντίθετο. «(σ.σ. Η αντιπολίτευση) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προκαλεί τη βία. Αν όμως ήταν έτσι, η Αστυνομία θα κρατούσε όπλα με πραγματικά πυρά. Ωστόσο, το μόνο που χρησιμοποιεί είναι δακρυγόνα και αντλίες νερού», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος επιθυμεί ειρήνη και μέσω της σύγκλησης της Εθνικής Συνέλευσης προσπαθεί να πετύχει τον στόχο αυτό, ανέφερε στη συνέχεια σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα «πυρά».

Τα ομόλογα της PDVSA

Η «Σ» ρώτησε τον Επιτετραμμένο και για το «καυτό» θέμα των ομολόγων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας PDVSA,  που εξαγόρασε η Goldman Sachs, προκαλώντας προ ημερών την οργή της αντιπολίτευσης, επειδή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, η πώληση έγινε σε τιμές-«σκόνη». «Η χώρα έλαβε από την πώληση των ομολόγων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την Goldman Sachs, δεν είναι η Βενεζουέλα που χρεώνεται. Αντίθετα, με αυτά τα έσοδα αντιμετωπίζεται ο οικονομικός πόλεμος που διεξάγεται από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και τους διεθνείς συμμάχους της», ήταν η απάντηση του επιτετραμμένου. Την ίδια ώρα η επίσημη πλευρά της ισχυρίζεται ότι η PDVSA ποτέ δεν έχει βρεθεί σε κατάσταση αθέτησης των πληρωμών της, αφού η Βενεζουέλα, υπενθυμίζει ο Βιγιαλόμπος, είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. «Οι αγορές, δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση η Goldman Sachs Inc., αγοράζουν επειδή γνωρίζουν ότι η Βενεζουέλα μπορεί να πληρώσει. Κανείς δεν κάνει οικονομικές επιχειρήσεις για να χάσει», είπε εμφαντικά.

«Βίαια γεγονότα»

Ο Βιγιαλόμπος, ενημερώνοντας για την κατάσταση στη χώρα του, κατήγγειλε τη βία της αντιπολίτευσης ως «δομικό στοιχείο της αποσταθεροποίησης και της παρεμβατικής στρατηγικής ενάντια στη Βενεζουέλα». Ο Επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Κύπρο, με το πορτρέτο του Μαδούρο να κοσμεί τον τοίχο πίσω του, σε μία συνέντευξη Τύπου, η οποία συγκλήθηκε από τον Υφυπουργό Ευρώπης με τη συνεργασία του Υφυπουργού Διεθνούς Επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας,  υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση ζητά, μεταξύ άλλων, πρόωρες προεδρικές εκλογές, καθώς και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και του πιο γνωστού, Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος διώκεται για την προώθηση παρόμοιων γεγονότων, που οδήγησαν στα λεγόμενα «guarimbas»  «Γι’ αυτόν τον λόγο», τονίζει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, «από τα τέλη του Μάρτη μέχρι και σήμερα, αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης προκάλεσαν μια σειρά από βίαια γεγονότα, που τίθενται ενάντια στην Μπολιβαριανή δημοκρατία της ειρήνης, όπου χειραγωγούν αρχηγούς της Οργάνωσης Νεολαίας του Πρώτου Κόμματος Δικαιοσύνης να μαζεύουν πολλούς νέους για να προκαλέσουν αυτά τα βίαια επεισόδια». Ο ίδιος υποστήριξε πως τα επεισόδια αυτά προκαλούνται μόνο στο 1% της εθνικής επικράτειας, με το υπόλοιπο 99% να βρίσκεται σε ειρήνη. «Στη Βενεζουέλα δεν έχει εμφύλιο πόλεμο, γίνεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος ενάντια στην Μπολιβαριανή κυβέρνηση και προπαγανδιστικές προσπάθειες για να δώσουν τροφή στην ιδέα της ανθρωπιστικής κρίσης», ανέφερε ο Επιτετραμμένος.

Ευθύνες στις ΗΠΑ

Ακολούθησε σειρά από παραδείγματα, μέσα από τα οποία η κυβέρνηση αποδείκνυε, κατά τον ισχυρισμό του Επιτετραμμένου της Βενεζουέλας, ότι πολλοί από τους διαδηλωτές υποκινούνταν από την αντιπολίτευση και πως σε πολλές περιπτώσεις ο θάνατος πολιτών οφειλόταν σε άλλους παράγοντες και όχι στην άσκηση βίας από τις εκεί αστυνομικές Αρχές. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση ενός θύματος, που κατά την κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχασε τη ζωή του επειδή περνούσε τυχαία από διαδήλωση. «Οι τρομοκράτες με τις βίαιες ενέργειες αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα αρνητικών απόψεων στο εξωτερικό, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι εχθρός της πολιτικής της Βενεζουέλας, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμβαδίζουν πολιτικά με ομάδα συμφερόντων που σχηματίζεται από τις πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ», συμπλήρωσε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «χειρίζονται διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών, όπου ο Γραμματέας Λουίς Αλμάγρο προσβάλλει την Μπολιβαριανή κυβέρνηση θέλοντας να εφαρμόσει τον Δημοκρατικό Χάρτη, λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία για την έξοδο από την οργάνωση αυτή».

«Επιθέσεις και απειλές»

Την ίδια ώρα η Βενεζουέλα καταγγέλλει την «εκστρατεία της επίθεσης εναντίον της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να υπονομεύσει και να αμφισβητήσει τη νομιμότητά της, να σαμποτάρει το έργο και να εγκληματικοποιήσει τους υπαλλήλους». «Το σχέδιο των μέσων ενημέρωσης εναντίον της Βενεζουέλας οργανώθηκε σε διεθνές επίπεδο. Αντιπολιτευόμενοι Βενεζουελανοί, όπως ο Διευθυντής της εφημερίδας El Nacional, κ. Μιγκέλ Ορτέρο, ο οποίος ζει στην Ισπανία, έχει ζητήσει από τη Δεξιά μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter να μεταφέρει το φαινόμενο των επιθέσεων με σακούλες με περιττώματα, γνωστά ως poopootov, προς πρεσβείες και κατοικίες των πρεσβευτών. Ως εκ τούτου, διάφορες πρεσβείες και προξενεία στον κόσμο έχουν υποστεί επιθέσεις και απειλές», είπε. Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, ο Νικολάς Μαδούρο επιθυμεί να σταματήσει όλες τις βίαιες και τρομοκρατικές ενέργειες που συνέβησαν μέχρι σήμερα και «απευθύνει έκκληση για διάλογο για την πλήρη ευημερία του λαού της Βενεζουέλας ως μια στρατηγική για την επίτευξη της ειρήνης και του μέλλοντος της Βενεζουέλας».

Ζητούν εμπλοκή της Ε.Ε

.Σε μιαν άλλη εξέλιξη,  ο Πρόεδρος της Βουλής που ανήκει στην Αντιπολίτευση, και ο οποίος επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, ζήτησε την παρέμβαση της Ε.Ε. «Θέλουμε να ζητήσουμε βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως και από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, ώστε αυτοί που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα να υποστούν κυρώσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σχετικά, για να πάρει την εξής απάντηση από τον Αντόνιο Ταγιάνι: «Οι ΗΠΑ αποφάσισαν πρόσφατα να επιβάλουν μια σειρά από κυρώσεις εναντίον των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Θα πρέπει να σκεφτούμε παρόμοιες δράσεις. Με αυτήν την έννοια αποφάσισα να στείλω ένα γράμμα στον Πρόεδρο Τουσκ και τον Πρόεδρο Γιούνκερ να σκεφτούν αυτό το θέμα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένα».

Ο Μαδούρο και τα κοινωνικά μοντέλα

Πάντως, στο ερώτημα «γιατί να συγκληθεί Συντακτική Εθνοσυνέλευση τώρα;», η Πρεσβεία απαντά ως εξής: «Για την προώθηση ενός εθνικού διαλόγου, λόγω της βίας που προωθεί η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την ειρήνη της Δημοκρατίας και να θεσμοθετήσει τα κοινωνικά μοντέλα, όπου όλοι θα μπορούσαμε να ζούμε με αμοιβαία αναγνώριση, ισότητα, δικαιοσύνη, ειρήνη και αξιοπρέπεια». «Μπορεί να επιβιώσει η κυβέρνηση Μαδούρο;», ήταν η καταληκτική ερώτηση, στην οποία κλήθηκε να απαντήσει στη «Σημερινή» ο Βιγιαλόμπος, για να πάρουμε την εξής απάντηση: «Ο Πρόεδρος της Bενεζουέλας εκλέχθηκε νόμιμα και δημοκρατικά από τον ίδιο τον λαό και μέσα από αυτήν τη συνέλευση η εξουσία θα είναι στα χέρια του ίδιου του λαού». Καταλήγοντας και με μια παρομοίωση, ο Επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Κύπρο μάς είπε: «Η Εθνοσυνέλευση θα λειτουργήσει σαν ένας πνεύμονας για την κυβέρνηση την υφιστάμενη και, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης, θα δώσει ένα έναυσμα για πρόοδο και συνέχιση της κυβέρνησης».

Εξαντλείται η υπομονή

Άγγελος ή διάβολος, ο ηγέτης της Βενεζουέλας πρέπει να δράσει άμεσα. Τα φαρμακευτικά προϊόντα εξαντλούνται, η οικονομία βρίσκεται στην κατιούσα -με επικριτές να λένε πως δεν υπάρχει επιστροφή- και ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες συρράξεις ανεβαίνει διαρκώς. Ως εκ τούτου, η επόμενη πολιτική κίνηση του 54χρονου Προέδρου πρέπει να γίνει τάχιστα, αφού τα χρονικά όρια και η υπομονή των πολέμιών του, έχουν εξαντληθεί.

«Μας επιτέθηκαν λεκτικά στην Πρεσβεία»

Μάλιστα, επεισόδιο που αφορά τα εσωτερικά της Βενεζουέλας έγινε και στην Κύπρο. Το θέμα αποκάλυψε στη  «Σ» ο κ. Βιγιαλόμπος, ο οποίος ανέφερε ότι στις 12 Μαΐου ένας Βενεζουελανός υπήκοος γυρόφερνε στην περιοχή της πρεσβείας της Βενεζουέλας και γύρω στις 11.30, όταν αντιλήφθηκε υπάλληλο της Πρεσβείας να ανοίγει την πόρτα, προχώρησε προς το κτήριο και άρχισε να επιτίθεται λεκτικά κατά του προσωπικού και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο. Όπως μας αναφέρθηκε, το περιστατικό δεν έμεινε ώς εδώ, καθώς, αφού αναγνωρίστηκε το πρόσωπο, κλήθηκε επί τόπου η Αστυνομία και ακολούθησε διακοίνωση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη Σημερινή της Κυριακής την 4η Ιουνίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s