Το Λονδίνο του φόβου

Οι «μοναχικοί λύκοι», οι τρομοκράτες που δρουν από μόνοι τους ή με μικρά δίκτυα, έχουν γίνει πονοκέφαλος για τη βρετανική Αστυνομία και φόβος και τρόμος για τους κατοίκους και επισκέπτες μεγαλουπόλεων.

Αν έχουν πετύχει κάτι οι τρομοκράτες, είναι το να πλήξουν το αίσθημα ασφάλειας των Βρετανών, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να διαβάζουν -και συχνά να βιώνουν- φαινόμενα τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δει κανείς το κοινωνιολογικό στοιχείο της εξέλιξης και ταυτόχρονα να διερωτηθεί: Αισθάνεται ασφάλεια ο Βρετανός κάτοικος ή τουρίστας που επισκέπτεται τη χώρα; Το θέμα αυτά απασχόλησε την Telegraph, η οποία σε άρθρο της επιχειρεί να αγγίξει το καυτό αυτό θέμα της επικαιρότητας.
Το επίπεδο συναγερμού στη χώρα -που ως γνωστόν είναι στο σοβαρό- δείχνει από μόνο του την κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, και παρά την τραγικότητα των τελευταίων επιθέσεων, στατιστικά οι επισκέπτες είναι πολύ απίθανο να πεθάνουν σε μια τρομοκρατική επίθεση. Συγκριτικά, γύρω στους 1800 ανθρώπους πεθαίνουν στη Βρετανία κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στη χώρα από τρομοκρατικές επιθέσεις την ίδια χρονική περίοδο είναι συνολικά 38.
Επιστράτευση μέχρι και του… ενστίκτου

Πάντως, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ανακοινώσει πως σημεία με εκδηλώσεις, πολυκοσμία, δημόσια μέσα μεταφοράς και τουριστικά θέρετρα αποτελούν πιθανούς στόχους τρομοκρατικής επίθεσης. Συνεχίζοντας, η Αστυνομία διευκρινίζει πως όλ’ αυτά δεν σημαίνει πως πρέπει να αποθαρρύνουν κάποιον από το να αποφεύγει τέτοιου είδους χώρους, αλλά να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. «Είναι ζωτικής σημασίας το να παραμείνετε σε επαγρύπνηση, να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να αναφέρετε στην Αστυνομία πιθανή τρομοκρατική πράξη», τονίζει η Αστυνομία.

Όλα ξεκίνησαν το 2005

Ήταν 2005 όταν οι επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 56 ανθρώπους, θέτοντας μια νέα τάξη πραμάτων. Από τότε, οι Λονδρέζοι άρχισαν να αισθάνονται ανασφάλεια στις δημόσιες συγκοινωνίες με τις Αρχές να κάνουν πρωτόγνωρες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των κάδων σκουπιδιών. Οι πολίτες, ειδικά από εκείνη τη «μαύρη» χρονιά, άλλαξαν τον τρόπο που συμπεριφέρονταν και στα αεροδρόμια. Στο πλαίσιο των αλλαγών για προστασία τους, το Τμήμα Συγκοινωνιών της Βρετανίας αναδιαμόρφωσε τους κανονισμούς του σε ό,τι αφορά τις βαλίτσες που μπορούν να μεταφέρονται στο αεροπλάνο.

Στιγμές που σταμάτησε ο χρόνος
Οι μνήμες ξύπνησαν και πάλι πέντε χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2010, μετά από βομβιστική επίθεση στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και απόπειρα επίθεσης στη Δανία, με την οποία συνδέονταν άντρες που έμεναν κοντά στο Λονδίνο. Εννέα άντρες κατηγορήθηκαν για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο Χρηματιστήριο και στην αμερικανική πρεσβεία.
Η βρετανική Αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό και πάλι το 2011, όταν και πάλι ύποπτοι σχεδίαζαν να κάνουν επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου.
Δύο χρόνια μετά, ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε μετά από επίθεση από «μοναχικούς λύκους», εκ των οποίων ο ένας αποκεφάλισε τον άτυχο άντρα έξω από τον στρατώνα του κοντά στο Λονδίνο.
Το 2017 είναι ένα από τα χειρότερα έτη για τη Βρετανία, αφού οι επιθέσεις φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, με μία εξ αυτών να στερεί τη ζωή σε μικρά παιδάκια που βρέθηκαν σε συναυλία του Μάντσεστερ για να δουν από κοντά το είδωλό τους.

Η άνοδος των «μοναχικών λύκων»

Έχει παρατηρηθεί πως μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη το 2001 και στο Μουμπάι το 2008 υφίσταται απομάκρυνση από μαζικές, οργανωμένες επιθέσεις και, αντίθετα, άνοδος επιθέσεων οργανωμένων από μικρά δίκτυα ή όπως προαναφέρθηκε «μοναχικούς λύκους». Τέτοιου είδους επιθέσεις θεωρούνται, μεταξύ άλλων, αυτές που σημειώθηκαν στο Παρίσι το 2015 και στις Βρυξέλλες το 2016. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων χωρίς επίσημες διασυνδέσεις με μεγαλύτερες οργανώσεις κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία εντοπισμού των δραστών. Τα πράματα γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά αν λάβει κανείς υπόψη πως η Αστυνομία του Λονδίνου καθώς και αντιτρομοκρατικές οργανώσεις θεωρούν πως επιθέσεις τέτοιου είδους είναι πιο πιθανόν να λάβουν χώραν.

Ο φόβος που γίνεται συνήθεια

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, το γεγονός πως η ζωή υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης τείνει να γίνει συνήθεια. Όσο τραγικά και αν είναι τα πιο πάνω γεγονότα, η προσέλευση σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη φαίνεται να παραμένει ανεπηρέαστη, καθώς η νέα τάξη πραμάτων όλο και πιο πολύ θεωρείται από τους πολίτες ως κανονική.

Η ισλαμοφοβία στο προσκήνιο

Η τρομοκρατία στη Βρετανία δεν φαίνεται να υποχωρεί ούτε να έχει συγκεκριμένο πρόσωπο, ύφος ή σκοπό πέρα από αυτόν του φόβου και του μίσους. Η Tερέζα Μέι χρησιμοποίησε τη λέξη ισλαμοφοβία και τα ξένα ΜΜΕ άρχισαν να ψάχνουν για τον ελληνικό αυτό όρο επιδιώκοντας να αντιληφθούν αν τελικά πρόκειται για κρίση θρησκειών.

Η έμφαση που δόθηκε στον όρο αυτό ήταν τόσο έντονη, που η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε αρχές της εβδομάδας ένα άρθρο, μέσα από το οποίο έκανε λόγο για αλλαγή ρητορικής από πλευράς της Βρετανίδας Πρωθυπουργού. Ειδικότερα, η εφημερίδα σχολιάζει πως η Μέι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας αλλά και στις ομιλίες της αμέσως μετά τις εκλογές, ξεκαθάριζε ότι ο στόχος στον οποίο επικεντρωνόταν για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού ήταν η ιδεολογία του ακραίου ισλαμισμού. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, η δήλωση της Πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία η επίθεση εναντίον μουσουλμάνων κοντά στο τέμενος του Φίνσμπουρι ήταν «αρρωστημένη όσο αυτές στο Μάντσεστερ και τη γέφυρα του Λονδίνου» και ο χαρακτηρισμός της ισλαμοφοβίας ως άλλης μιας μορφής εξτρεμισμού, είναι δύο στοιχεία που κατά το κορυφαίο αυτό βρετανικό μέσο έρχονται σε αντίθεση με τα όσα έλεγε στο πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια για να είναι κανείς δίκαιος πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι μιλούσε προεκλογικά για αγώνα κατά του «ακραίου ισλαμισμού» και όχι απλώς «ισλαμισμού» και πως στην ομιλία της Δευτέρας αυτό που έκανε ήταν να κατηγορήσει και πάλι τον ακραίο ισλαμισμό. Ένας χαρακτηριστικός που την «έσωσε» μετεκλογικά από περισσότερες φωνές και λογοκρισίες. Κοινωνία διαιρεμένη ισούται με κοινωνία ευάλωτη κι αυτό ίσως έχει σκεφτεί η κυβέρνηση Μέι (και οι επικοινωνιολόγοι της) προσεγγίζοντας το θέμα με μεγάλη προσοχή και με σεβασμό σε Ισλάμ και μουσουλμάνους. Εξάλλου, το χτύπημα στο τέμενος έχει τη δική του σημασία γιατί υπενθυμίζει κάτι που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει: ότι άλλο η θρησκεία κι άλλο ο εξτρεμισμός.

Κι η Google στον αγώνα

Σε σειρά ενεργειών θα προβεί η Google για να στερήσει από τους τρομοκράτες τη δυνατότητα της διάδοσης του μηνύματος και της ιδεολογίας μέσα από τη διάδοση προπαγανδιστικών βίντεο στο Internet. Ένας από τους βασικούς στόχους της εταιρείας είναι να εξαφανίσει τα βίντεο από το YouTube που προάγουν το μίσος. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε ερωτήσεις που τέθηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο αναφορικά με τη χρήση των social media και του Internet από τους τρομοκράτες. Η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρέπει να αναληφθούν πιο άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και δεσμεύτηκε ότι θα υιοθετήσει μέτρα για την καλύτερη ανίχνευση εξτρεμιστικού περιεχομένου και την ταχύτερη επανεξέτασή του από ειδικούς. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει αυστηρότερα πρότυπα και ότι θα επεκτείνει τις προσπάθειές της κατά της ριζοσπαστικοποίησης.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη Σημερινή της Κυριακής την 26η Ιουνίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s