Η Βρετανία της τρομοκρατίας

ΠΑΓΩΣΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΙΑ ΖΕΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗΣ ΔΕΙΛΙΑΣ»

Ένας νεαρός άντρας έσπειρε τον θάνατο σε μια εκδήλωση που έμεινε στη μνήμη των μικρών σε ηλικία παρευρισκομένων για τους λάθος λόγους και σε μια κοινότητα, όπου μέχρι πριν από μερικές ημέρες οι πολίτες της πίστευαν ότι η τρομοκρατία δεν θα χτυπούσε την πόλη τους.

Αθώοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και μόλις λίγο πριν ολοκληρωθεί η συναυλία μιας τραγουδίστριας, που το νεανικό κοινό «αγκάλιασε» παγκοσμίως. Η Αριάνα Γκράντε, ένα 23χρονο κορίτσι, κατάφερε να σπάσει σειρά ρεκόρ στη μουσική βιομηχανία, αλλά στην καριέρα της η 22α Μαΐου του 2017 θα γραφτεί με μαύρα γράμματα.

Η επίθεση της μαύρης Δευτέρας ήταν μια από τις πιο αιματηρές που έζησε η Βρετανία. Ο τζιχαντιστής τρομοκράτης ήθελε να σκοτώσει μικρά παιδιά και εφήβους, κάτι που μαρτυρούν ο χώρος, η χρονική στιγμή αλλά και η κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού. Για άλλη μια φορά τα τρία καίρια αυτά στοιχεία αποδεικνύουν πως οι ισλαμιστές στόχευαν όσο πιο μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Αυτή η επίθεση θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο σκληρές, αφού θύματα ήταν μικρά παιδιά, που το μόνο που ήθελαν ήταν να παρακολουθήσουν από κοντά το είδωλό τους.
Ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι μόλις 8 ετών, η Σάφι Ρ. Ρούσσος, Κύπρια στην καταγωγή τρίτης γενιάς. Ήταν μαθήτρια δημοτικού σχολείου και αρχικά εμφανιζόταν μαζί με άλλα παιδιά ως αγνοούμενη. Ωστόσο, λίγο μετά τις δυόμισι το μεσημέρι, συγγενείς της ανήλικης έμαθαν τα τραγικά νέα, που ήλπιζαν να μην άκουγαν ποτέ. Ήταν μία ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς από την επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα.
Η ISIS χτύπησε σε περιβάλλον με πολλά παιδιά, κι αυτό πολλοί το ερμηνεύουν ως επίδειξη μίσους προς τη Δύση.

Η Συμμαχία στην Ανατολή και η αντεπίθεση
Το ερώτημα που προκύπτει, αφού περάσει το σοκ της στιγμής, είναι το εξής: Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί στόχο τρομοκρατών; Η απάντηση έρχεται μόλις λάβει κανείς υπόψη τα γεγονότα που εκτυλίσσονται περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ, κάτι που οι «εγκέφαλοι» πίσω από το ισλαμικό χαλιφάτο δεν αφήνουν να περάσει αναίμακτα.

Τέλος στο αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας για τους Βρετανούς

Οι βρετανικές υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών Μ15 βιώνουν την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από το επίπεδο συναγερμού που πλέον αγγίζει το «σοβαρό» (severe), ενώ η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας ήταν στο «εξαιρετικά πιθανόν». Το χτύπημα ήταν σχεδόν δεδομένο και έγινε.
Η εξέλιξη των πραμάτων δεν θα μπορούσε παρά να υποχρεώσει όχι μόνο την M15 αλλά και την MI6 και την GCHQ στο να επεκτείνουν της δράσεις τους. «Καμπανάκι» αποτέλεσε και η φυγή νέων Βρετανών από τη χώρα τους για τη Συρία και το Ιράκ, όπου εντάσσονται σε ομάδες τζιχαντιστών.

Προτιμούν τα κέντρα αναψυχής
Παρά το γεγονός ότι η Αγγλία ήταν στόχος λιγότερες φορές από τους γείτονές της (βλέπε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία), δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η εποχή της ηρεμίας και ασφάλειας έχει τελειώσει. Ακριβώς αυτό ήταν που αποσκοπούσαν οι τζιχαντιστές. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερεις περιπτώσεις, στις οποίες το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε κέντρα αναψυχής. Η μία περίπτωση ήταν αυτή στο κλαμπ της πολιτείας Ορλάντο στην Αμερική, κατά την οποία 49 άνθρωποι πέθαναν, ενώ μια άλλη περίπτωση ήταν αυτή στο κλαμπ Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 39. Ας μην ξεχνάμε και την επίθεση σε καφετερίες και μουσική σκηνή στο Παρίσι με 130 νεκρούς.

Οι απρόβλεπτοι τζιχαντιστές
Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους τζιχαντιστές από του να είναι απρόβλεπτοι: Μπορεί να χτυπήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Αυτό, άλλωστε, που τονίζουν ειδικοί όχι μόνο για την περίπτωση της Βρετανίας αλλά αναφορικά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι η δυσκολία τού να εμποδιστεί ένας άνθρωπος που είναι αποφασισμένος να θέσει τέλος στη ζωή μέσω μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Επικεφαλής ομάδων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών δέχονταν, επανειλημμένα από δημοσιογράφους του BBC, την εξής ερώτηση: Αν αυξήσουμε την ασφάλεια, μπορούμε να τους σταματήσουμε; Η απάντηση που έπαιρναν ήταν σχεδόν πάντα η ίδια: Ότι από ένα σημείο και μετά ό,τι κι αν γίνει, αν κάποιος αποφασίσει να πεθάνει, θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να τον εμποδίσει.

ΧΡΟΝΙΚΟ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
22 Μαρτίου 2017
Ο Khalid Masood -γέννημα Βρετανίας- πέφτει με το όχημά του πάνω σε πεζούς στην γέφυρα του Westminster σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Στη συνέχεια κατεβαίνει και μαχαιρώνει θανάσιμα έναν αστυνομικό. «Παρά τρίχα» τη γλιτώνει η Πρωθυπουργός, η οποία και μεταφέρεται από τους φρουρούς της μακριά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Η ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη.
6 Μαρτίου 2017
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής αποκαλύπτει ότι η Αστυνομία καταφέρνει να αποτρέψει 13 τρομοκρατικές επιθέσεις από ακροδεξιούς και ισλαμιστές εξτρεμιστές, που θα ήταν τόσο μεγάλες όσο εκείνων που διεξήχθησαν στο Παρίσι. Αν τα σχέδιά τους έπαιρναν σάρκα και οστά, τότε θα θρηνούσαν θύματα σε μπαρ και συλλόγους, αφού αυτοί ήταν οι στόχοι.

16 Ιουνίου 2016
Η βουλευτής των Εργατικών, Jo Cox, της οποίας η δράση περιλαμβάνει καμπάνιες υπέρ της παραμονής του Η.Β. στην Ε.Ε., δέχεται πυροβολισμούς και μαχαιριές από τον ακροδεξιό, Thomas Mair, νότια της Αγγλίας. Ο Mair σκοτώνει βασανιστικά τη βουλευτή και μητέρα δύο παιδιών, φωνάζοντας «Πρώτα η Βρετανία». Κι όλ’ αυτά μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, που έδειξε την έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

5 Δεκεμβρίου 2015
Οδηγός ταξί, εμπνευσμένος από την ISIS, μαχαιρώνει τρεις πολίτες σε σταθμό του Ανατολικού Λονδίνου. Μάρτυρας θα πει λίγο μετά πως ο δράστης καθώς επιτίθετο φώναζε «Αυτό από τη Συρία» και πως «θα χυθεί αίμα».

23 Μαΐου 2013
Τυμπανιστής του βρετανικού στρατού αποκεφαλίζεται από φανατικούς τζιχαντιστές ενώ βγαίνει έξω από το στρατόπεδο.

Το 2005 και η τρομοκρατική-σταθμός
Οι βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας, σκορπούν τον θάνατο. Συνολικά 56 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι 4 δράστες, σκοτώνονται, ενώ άλλοι 700 άνθρωποι.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη Σημερινή της Κυριακής στις 28 του Μάη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s